Stockholm Design Week 2025: 5 duurzame highlights

Stockholm design week

Begin februari kwam de designwereld weer vol leven met de spectaculaire aftrap van Stockholm Design Week 2025. Het thema? Connecting the Dots — een metafoor voor de manier waarop duurzaamheid, innovatie en design steeds nauwer met elkaar verbonden raken. Scandinavisch design ademt al langer milieubewustzijn, maar dit jaar werd duurzaamheid verheven tot dé hoofdrolspeler. Van innovatieve biomaterialen tot circulaire ontwerpen —elke creatie liet zien dat design niet alleen mooi, maar ook toekomstbestendig kan zijn. Stap met ons in de wereld van vernieuwend eco-design en ontdek de 6 meest inspirerende duurzame highlights van deze editie!

#1. Empire Chair (NO GA) – Sami Kallio

Tijdens Stockholm Design Week 2025 onthulde NO GA de Empire Chair van de Zweedse ontwerper Sami Kallio. Geïnspireerd door de strakke architectuur van de jaren ’20, vertaalde Kallio deze stijl naar een moderne eetkamerstoel in een duurzaam jasje. Elke Empire Chair is gemaakt van massief FSC-gecertificeerd essenhout, met een handgeweven Zweeds textiel als zitting. Kallio’s signatuur zit in de unieke combinatie van moderne industriële technieken en traditioneel vakmanschap, waardoor deze eetkamerstoelen niet alleen grondstofefficiënt, maar ook ontworpen zijn om generaties lang mee te gaan. Elk exemplaar wordt bovendien met precisie getest en ontwikkeld in zijn eigen werkplaats—waar duurzaamheid geen trend is, maar een vanzelfsprekendheid.

#2. Ita collectie (&Tradition) – OEO Studio 

Tijdens de Stockholm Design Beurs presenteerde &Tradition hun gloednieuwe collectie: de Ita collectie. Deze lancering is een ode aan traditionele technieken en duurzaamheid, geïnspireerd door Miyadaiku, een eeuwenoude Japanse houtbewerkingstechniek waarbij geen schroeven of lijm nodig zijn. Het resultaat? Een innovatieve eettafel in twee formaten, een perfect bijpassende houten bank en twee stijlvolle koffietafels, allemaal vervaardigd uit duurzaam FSC-gecertificeerd eikenhout. Maar de duurzame gedachte gaat verder dan alleen de materialen: de meubels worden als flat-pack geleverd, waardoor er meer producten per vrachtwagen vervoerd kunnen worden. Dit slimme ontwerp verlaagt het aantal transportbewegingen en vermindert zo de CO₂-uitstoot.

#3. Assemblage 8 Gummy fauteuil – Faye Toogood

Op de twintigste editie van Stockholm Design Week stal de Britse designer Faye Toogood de show als eregast. Haar tentoonstelling bood een zeldzame inkijk in haar persoonlijke kunstarchieven, waar bezoekers werden ondergedompeld in een wereld van moquettes en vakmanschap. Maar Toogood had meer in petto. Ze presenteerde haar nieuwste meubelcollectie, Assemblage 8, met als absolute eyecatcher: de Gummy fauteuil. Dit iconische design, vorig jaar gelanceerd, wordt met traditionele stoffeertechnieken en duurzame materialen vervaardigd in het Verenigd Koninkrijk. Dit jaar gaat de Gummy een stap verder in eco-luxe: de fauteuil is nu beschikbaar in een reeks milieuvriendelijke stoffen, waaronder de robuuste wollen bouclé Opio en de luxueuze Yeti—een zachte mix van wol, mohair en langharige alpaca. 

#4. Fyra’s papieren bar – Fyra

Een van de andere highlights op de beurs was zonder twijfel de Paper Bar—een duurzaam concept van designstudio Fyra. Met een knipoog naar het thema Connecting the Dots toonde Fyra, samen met creatieve partners, hoe design stijlvol en duurzaam kan zijn. Geïnspireerd door de natuurlijke schoonheid van Scandinavisch hout uit duurzaam beheerde bossen, bracht de Paper Bar een eerbetoon aan papier. De ruimte werd omhuld in een zachte, papierachtige bekleding van Astrid, waardoor een serene, bijna gewichtloze sfeer ontstond. Bezoekers konden neerstrijken op de iconische houten eetkamerstoelen van Vaarnii en Artek, terwijl ze genoten van een zorgvuldig gezette kop koffie—een moment van rust en reflectie midden in het bruisende designgeweld.

#5. Circulus sofa (OFFECCT) – Mario Ferrarini 

Met een naam die verwijst naar het Latijnse woord voor ‘cirkel’ doet de Circulus bank van OFFECCT precies wat je zou verwachten. Deze modulaire bank brengt duurzaamheid en design samen in een oneindige lus. Dit modulaire zitmeubel geeft openbare ruimtes een groen randje, zonder in te leveren op stijl of flexibiliteit. Circulus is ontworpen met circulariteit in het DNA. Het robuuste frame is vervaardigd uit duurzaam staal en gerecycled aluminium en de bekleding kan eenvoudig worden vervangen—zonder lijm, nietjes of speciaal gereedschap—waardoor de bank een toekomstbestendig statement is. En wanneer zijn levenscyclus erop zit? Dan wordt Circulus volledig gerecycled, zodat niets verloren gaat. Een zitoplossing die letterlijk én figuurlijk de cirkel rond maakt.

0 Shares:
Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like