De Nederlandse vlag is het nationale symbool dat al jaren een gevoel van eer en trots naar boven brengt. Toch zien we dat dit de laatste jaren wat verandert. Uit onderzoek blijkt dat het vertrouwen in het koningshuis wederom is afgenomen. In de tijd van Koningin Juliana en Koningin Beatrix was het vertrouwen aanzienlijk hoger en werd er anders naar de Nederlandse vlag gekeken. Door het dalende vertrouwen daalt ook het gevoel van trots en samenhorigheid bij de Nederlandse vlag.
Geschiedenis van de Nederlandse vlag
De oorsprong van de Nederlandse vlag gaat terug tot de 16e eeuw, tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) tegen Spanje. De eerste versies van de vlag waren oranje-wit-blauw, ook wel bekend als de Prinsenvlag. Dit was ter ere van Prins Willem van Oranje. De oranje baan symboliseerde de Nederlandse strijd voor onafhankelijkheid en vrijheid. In de 17e eeuw werd de oranje baan vervangen door rood. Sindsdien hebben we de huidige rood-wit-blauwe vlag die in 1937 officieel werd vastgesteld.
Deze verandering van oranje naar rood is onderwerp van veel speculatie en debat onder historici. Sommigen beweren dat de rode kleur beter zichtbaar was op zee, terwijl anderen suggereren dat het een politieke keuze was om afstand te nemen van de invloed van de Oranje-Nassau familie.
Gebruik van de Nederlandse vlag
Voor het gebruikt van de Nederlandse vlag zijn specifieke regels en etiquette verbonden. Het hijsen van de vlag gebeurt meestal tussen zonsopgang en zonsondergang. Bij officiële gelegenheden en herdenkingen kan de vlag halfstok worden gehangen als teken van rouw. Tijdens Koninklijke feestdagen wordt de vlag vaak gecombineerd met de oranje wimpel om extra vreugde en nationale trots uit te drukken.
Deze etiquette gelden voornamelijk voor overheidsinstanties en kunnen door de bevolking overgenomen worden. Ze dienen meer als richtlijn dan dat dit harde regels zijn. In Nederland wordt je niet beboet wanneer de Nederlandse vlag na zonsondergang nog in de mast hangt.
De Nederlandse vlag tijdens nationale vlagdagen
Nederland telt een groot aantal nationale vlagdagen. Dit zijn dagen waarop de overheidsgebouwen de vlag hijsen. Ook bij de mensen thuis mag op deze dagen de vlag gehesen worden. Een voorbeeld van dit soort vlagdagen zijn verjaardagen van het Koningshuis, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Afgelopen jaar is er op Koningsdag minder gevlagd dat andere jaren, terwijl dit tijdens Dodenherdenking en Bevrijdagsdag iets toenam. We kunnen dus wel stellen dat het dalende vertrouwen in het Koningshuis invloed heeft op de manier hoe we naar de Nederlandse vlag en de nationale vlagdagen kijken.
De Nederlandse vlag en sportevenementen
Toch zijn er voldoende momenten waarop we wel massaal de Nederlandse vlag tonen en een gevoel van trots en samenhorigheid ervaren. Je kan hierbij denken aan belangrijke sportevenementen. Wanneer de Nederlandse voetballers de groepsfase van een EK of WK overleeft hebben neemt het tonen van de Nederlandse vlag massaal toe. Des te verder zij komen, des te meer men geneigd is om de vlag uit te hangen. Ditzelfde geldt voor westrijden in de formule 1 of tijdens schaatsevenementen.
Wij (Nederlanders) grijpen bij dit soort evementen terug op de nationale vlag en tonen deze als steun voor de sporters, maar ook als gevoel van trots. Naast het rood, wit en blauw staat bij dit soort evenementen de kleur oranje centraal. Dit geeft aan hoe oranje nog steeds verweven zit in de geschiedenis en cultuur van Nederland.